joi, 16 decembrie 2010

Biserica de lemn din Zamostea

Biserica de lemn din Zamostea

Biserica de lemn cu hramul Sfântul Dumitru din Zamostea a fost construită în anul 1925. Ea se află în cimitirul din centrul satului Zamostea din comuna omonimă (judeţul Suceava), pe latura de est a DJ 291A.
Acest lăcaş de cult nu se află pe lista monumentelor istorice.

Istoric

Satul Zamostea este una dintre cele mai vechi localităţi de pe teritoriul actualului judeţ Suceava. În anul 1490, voievodul Ştefan cel Mare (1457-1504) a închinat 50 biserici, printr-un hrisov, către Episcopia Rădăuţilor, printre care şi “a 23-a biserică cu popă din Zamostea”. Ulterior, satul apare şi în alte documente de arhivă din secolele al XVI-lea, al XVII-lea şi al XVIII-lea.

În anul 1744 preotul Dumitru Ungureanu a construit aici o biserică de bârne cu hramul „Sf. Voievozi“, care a fost strămutată în 1851 în satul învecinat Poiana (astăzi în comuna Zvoriştea).

În anul 1810 căpitanul Grigore Costraş a ctitorit o biserică de zid în centrul satului în locul bisericii de lemn mai vechi. Noul lăcaş de cult a primit hramul "Sf. Ioan Botezătorul". Acesta a devenit biserică parohială a satului Zamostea. După secularizarea averilor mănăstireşti (decembrie 1863), s-au format primele gospodării ţărăneşti indepedente din Zamostea.

Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din Zamostea a fost construită în anul 1925, având rolul de capelă a cimitirului mare al comunei. În anul 1942 ea a fost declarată parohie bugetată, în satul Zamostea funcţionând de atunci două parohii: Parohia "Sf. Dumitru" şi Parohia "Sf. Ioan Botezătorul" (cu o biserică din anul 1810).

Între anii 1996-2004, la nord de biserica de lemn, s-a construit o biserică spaţioasă din cărămidă cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”.
În apropierea bisericii de lemn se află un turn-clopotniţă din lemn.

Arhitectura bisericii

Biserica de lemn din Zamostea este construită în totalitate din bârne de brad masiv. Pereţii din bârne sunt placaţi cu scânduri vopsite în culoarea verde. Iniţial acoperită cu şindrilă, biserica are în prezent învelitoare din tablă.
În biserică se intră printr-un pridvor aflat pe latura de vest. Biserica are o turlă deasupra pronaosului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu